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(e) Leave

The following conditions and procedures relating to leave of members of faculty are hereby published:

(@)

(b)

(©)

(@)

(b)

(€)

Maternity Leave (Paragraph 46)

Members are asked to inform their Head of School, head of unit or senior officer as appropriate
in writing as early as possible that they are pregnant, so that the University can carry out the
requirements on it to assess the risks to the health of new and expectant mothers. In the event
that this assessment shows that the member is employed on work which may involve risk to her
health and safety as a new or expectant mother, or to that of her child, arrangements will be
made to protect both the mother and her child having regard to statutory health and safety
provisions. Any member concerned about their health and safety should discuss their concerns
with their Head of School, head of unit or senior officer at the earliest opportunity.

A pregnant employee has the right to paid time off to attend ante-natal care, but must produce
evidence of appointments if requested.

Entitlements to maternity leave and pay are set out in the Maternity Guide at
http://www.sussex.ac.uk/humanresources/documents/e48.pdf.

Short Term Leave (Paragraph 47)

The University may grant special leave of absence from his or her duties to a member without
reduction of salary for periods of less than one term in the case of members of the teaching
faculty or research and analogous faculty, or three months in other cases, on any of the
following grounds:

0] attendance at courses and conferences, and visits, connected with his or her work or the
advancement of knowledge in the subject;

(i)  for the discharge of civic and public duties;

(i) compassionate grounds, eg urgent family affairs, or the prolonged illness of a member of
the family.

In the case of members of the teaching faculty or research and analogous faculty, applications
for short-term leave during term should be made to the Head of School.

In the case of members of the administrative faculty, library faculty or other related faculty,
applications for short-term leave term should be made to the head of unit or designated senior
officer, and may be granted by:

(i)  the head of unit or designated senior officer for periods of less than one month;

(i)  the Vice-Chancellor, for periods of one month or more.
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Study Periods (Paragraphs 48 and 49) or Leave for Career Development (Paragraph 50)

The University recognises the importance of study periods (ie leave from teaching duties with
salary normally for one, two or three terms, for research, educational development, or other
approved purposes at the University or other approved location), and will seek to grant it within
the constraints of staffing and University finance to members of the teaching faculty whose
appointment is not temporary at the rate of one term for each three years of the member's
service. Unpaid leave shall not normally count as service for calculating amounts of paid study
periods for which application may be made. Plans for work to be undertaken during periods of
study leave should be discussed with the Head of School (or nominee/s), and outputs will be
reviewed with the member of staff on return from study leave.

The University recognises the importance of leave of absence with salary for periods of up to
one year for training, research, and allied approved purposes related to the duties and
responsibilities of a member of the administrative faculty, library faculty or other related faculty
as set out in Section Il of the Conditions of Service of Faculty, and will seek to grant it within the
constraints of staffing and finance, to members whose appointment is not temporary. The
member may be required to submit a report at the end of the period.

In the application for a study period or leave for career development, the member shall provide
detailed statements of the research or study he or she intends to undertake and of the relevant
financial arrangements. The study period or leave for career development will be granted with
full or part salary in the light of those arrangements, and that salary may be adjusted if those
arrangements are changed (eg as in paragraph (f) below).

Applications from members of the teaching faculty for a study period shall be submitted as early
as possible, and not later than any dates notified to members of the teaching faculty from time
to time. Applications should be submitted to the relevant academic office holder nominated by
the University, who will seek to provide such study periods in the light of teaching requirements
and competing claims at the time.

Applications for leave from members of the administrative faculty, library faculty or other related
faculty shall be submitted to the head of unit or designated senior officer as early as possible
and not later than six months before the start of the proposed leave. The head of unit or senior
officer will decide whether the proposed training, research or allied purpose should be approved
as being related to the duties and responsibilities of members, and if he or she does so decide
he or she will discuss it with senior colleagues in the light of operational requirements and
constraints, and will make a recommendation for written approval of the Vice-Chancellor.
Applications for leave by a head of unit or senior officer shall be submitted to the Vice-
Chancellor.

Paragraphs 5, 9, 12 or 18 as appropriate of the Conditions of Service apply to a member while
on a study period or on leave for career development, and the member is reminded that if he or
she undertakes any paid employment he or she must, subject to the practice published by the
University from time to time, notify the Head of School, head of unit or senior officer as
appropriate. If the member is a Head of School, head of unit or senior officer he or she must
notify the Vice-Chancellor.
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Leave Without Salary (Paragraph 51)

The University may grant to a member leave of absence without salary for a period of up to one
year; in exceptional circumstances, such leave may be granted for a longer period.

Applications for unpaid leave shall be submitted as early as possible and not later than any
dates notified to members from time to time. They will be considered for approval by the
relevant Head of School, head of unit or senior officer as appropriate, and will be subject to the
approval of the Vice-Chancellor.

A major criterion in considering an application from a member of the teaching faculty will be the
contribution of the proposed leave to the member's academic achievements, experience or
gualifications, or to the University's academic reputation. But the University's academic and
teaching commitments must not be jeopardised by the absence of too many members at one
time, and leave will be provided in the light of teaching requirements, of competing claims for
leave at the time and within the constraints of staffing and University finance.

A major criterion in considering an application from a member of the administrative faculty,
library faculty or other related faculty will be the contribution of the proposed leave to the
member's career or professional achievements, experience or qualifications, or to the
University's reputation. But the University's commitments must not be jeopardised by the
absence of too may members at one time, and leave will be provided in the light of operational
requirements, of competing claims for leave at the time and within the constraints of staffing and
University finance.

Holidays and Hours (Paragraphs 39 and 42)

The University office hours are 9.00 a.m. to 5.30 p.m. (including one hour's break for lunch),
Mondays to Fridays inclusive.

Applications for holiday with pay shall be made to the head of unit or designated senior officer
or his or her nominee as long in advance as possible.

It is the aim of heads of unit and senior officers, in consultation with senior colleagues, to grant
holidays at the times applied for by members, subject to operational requirements.

If the exigencies of the work so require, a head of unit or designated senior officer and a
member may agree that the member shall forego up to half his or her leave entitlement for the
current year (that is excluding any entitlement brought forward from the previous leave year)
and carry it forward to be taken in the following leave year. Any such agreement shall be in
writing.
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