News

Work to begin on new campus car park

An artist's impression of the Jubilee car park from the Jubilee steps.

A site plan of the proposed Jubilee car park.

Architect's drawing of the Jubilee car park.

Work begins this month to construct a four-storey car park on the west slope of the campus.

The lower part of the existing Arts car park (P7) will close on Monday 25 September so that construction of the new Jubilee car park can begin. It is expected to be ready for use in 2018.

The Jubilee car park

The site of the replacement Jubilee car park is located between woodland on the edge of campus and the rear of the Jubilee and Silverstone buildings.

The building’s two wings will contain a total of 349 spaces (including 14 for disabled drivers) - an increase of 233 on the Arts car park. Drivers will be able to recharge electric vehicles at a number of charging points.

Once they’ve parked, drivers will be able to access the centre of campus via a stair tower and pedestrian exit at the top of the Jubilee steps (between the Silverstone and Jubilee buildings).

The design - which has been approved by Brighton & Hove City Council planners - is an extension of the architectural principles set out for the adjacent Jubilee building, which opened in 2011; the external cladding of the new car park takes inspiration from the geology of the South Downs and the natural chalk and flint.

Another component of the campus masterplan is for each development to fit in with the surrounding site, and this has been partly achieved by the landscaping for the scheme, which will be screened from the centre of campus with a belt of trees.

So that the car park blends in to the woodland above it, a total of 65 new trees will be planted along the campus boundary, as well as new shrubbery and woodland edge planting.

In addition, the Boundary Walk will be moved slightly closer to the woodland edge. Resurfacing of the path at this point will improve the experience of walkers and runners who use the Boundary Walk, making it passable all year round.

As with all campus developments, there is a major emphasis on maintaining the Basil Spence architectural legacy alongside the unique features and landscapes which are part of the South Downs setting.

The University has appointed Goldbeck Construction Ltd to build the new car park. Sussex Estates and Facilities (SEF) will be working closely with Goldbeck to minimise any on-site disruption to the University community during the construction process.

Through combining excellent functionality with the highest-quality design, this car park will greatly enhance the heart of campus for pedestrians and cyclists by gradually relocating car parking to the periphery of the campus.

Car parking at Sussex

The new multi-storey car park forms part of a wider car parking strategy as the University proceeds with a major programme of campus development.

As each construction project progresses over the next few years, the overall number of car parking spaces on campus will be maintained at existing levels through the redevelopment of existing provision.

The Mantell car park (P6) closed in December 2016 so that contractors could start work on the site of the new East Slope development of student residences.

Since January 2017, alternative provision has been available in the Bridge car park near campus.

Travel and transport

Alongside provision for car parking, the University has been exploring a range of initiatives as part of the overall travel plan, including improved pedestrian routes on and around campus.

Planned improvements for cyclists include more cycle parking on campus as well as bike lockers and a docking station for the new BTN BikeShare scheme, which went live in September 2017.

Students and staff who travel by bus will benefit from improvements to the bus routes that serve campus, which will come into effect on 17 September.

Back to news list


Posted on behalf of: University of Sussex
Last updated: Monday, 25 September 2017

Share:

If you'd like to leave a comment, enter your ITS username, password, and your comment. The comment may need approval before it is displayed, so don't expect your comment to appear right away.

By submitting a comment you are agreeing to the Acceptable Use Policy.